Назва |
Роль |
Джерела і стійкість |
Симптоми нестачі |
Симптоми крайнього надлишку |
Водорозчинні вітаміни |
B1 (тіамін, антиневритний) |
Попередник коферменту (ТПФ), що використовується для відщеплення CO2 від органічних сполук. Бере участь клітинному диханні, синтезі пентоз і ацетилхоліну, окисненні алкоголю. |
Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб.
Швидко руйнується при нагріванні.
|
Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця, тахікардія). |
Невідомі. |
B2 (рибофлавін, вітамін росту) |
Попередник двох коферментів — ФАД і ФМН, що слугують акцепторами атомів гідрогену, також компонент оксидаз амінокислот. |
Молочні продукти, також наявний в м'ясі, рибі, зернових, овочах, печінці, яєчному білку, бобових.
Розкладається під впливом ультрафіолетового і видимого світла, внаслідок дії лугів.
|
Дерматити,
тріскання губ у куточках, губи і язик стають пурпурово-червоними і
блискучими. Проблеми з очима: підвищена світлочутливість, розмитість
зору. Один з найпоширеніших гіповітамінозів. |
Невідомі. |
B3 (ніацин, нікотинамід, антипелагричний) |
Попередник коферментів НАД і НАДФ, що є переносниками електронів і беруть участь у гліколізі, окисному фосфорилюванні, окисненні жирів, репарації ДНК, регуляції транскрипції тощо. |
Дієта з достатнім вмістом білків зазвичай задовольняє потребу в ніацині, оскільки амінокислота триптофан
може легко в нього перетворюватись. Джерелами самого вітаміну є м'ясо і
риба, менше його печінці, дріжджах, картоплі, арахісі, зелені.
Стійкий до дії кислот, лугів, високої температури, світла, окиснення.
|
Пелагра
(наступає після кількох місяців нестачі), ранні ознаки: млявість,
головний біль, втрата апетиту, пізніше: сухість в роті, нудота,
блювання, діарея, суха шкіра з виразками, неврологічні симптоми. Три
основні симптоми пізніх стадій (3Д) діарея, деменція і дерматит. Тривалий дефіцит вітаміну може призводити до смерті. |
Величезні дози можуть призводити до гіперглікемії, розширення кровоносних судин, ураження печінки, подагри. |
B5 (пантотенова кислота, антидерматитний) |
Попередник коферменту А, що бере участь у реакціях перенесення ацетильної групи, зокрема у клітинному диханні, синтезі й окисненні жирних кислот тощо, також задіяний у синтезі стероїдів і гему гемоглобіну. |
(«Пантотенова кислота» з грец. пантос — всюди). Це свідчить
про значне розповсюдження цієї речовини. Міститься в продуктах
тваринного походження: м'ясі, печінці, яєчному жовтку, молоці тощо,
також у цілому зерні, бобових, деяка кількість продукується кишковою
мікрофлорою.
Відносно стабільний, втрати під час приготування їжі незначні, крім
випадків, коли варіння відбувається у кислих або лужних розчинах.
|
Дефіцит рідкісний, проявляється втратою апетиту, болем у животі,
руках і ногах, депресією, спазмами, нейро-м'язовою дегенерацією (нейропатію в алкоголіків пов'язують з нестачею вітаміну B5). |
Невідомі. |
B6 (піридоксин, антидерматитний) |
Попередник кількох коферментів, зокрема піридоксальфосфату, що беруть участь в обміні амінокислот. Потрібний для перетворення триптофану в ніацин, глікогенолізу, формування антитіл і гемоглобіну, руйнування гомоцистеїну. |
Зернові, овочі, м'ясо, риба, банани, менш важливі джерела: картопля, помідори, шпинат.
Стійкий до нагрівання, дії кислот, руйнується світлом і лугами.
|
У дітей: дратівливість, конвульсії, анемія, блювання, слабкість, біль у животі.
У дорослих: себорейні ушкодження навколо очей і рота, підвищена ймовірність серцевих захворювань.
|
Пригнічення глибинних сухожильних рефлексів, заніміння кінцівок, труднощі при ходьбі, ушкодження нервів. |
B9 (Bc, фолієва кислота, антианемічний) |
Попередник коферментів, що беруть участь у метаболізмі амінокислот і нуклеїнових кислот, холіну. Необхідний для формування еритроцитів і нормального розвитку нервової трубки зародка, допомагає у розкладі гомоцистеїну. |
Темно-зелені овочі, горіхи, бобові, дріжджі, печінка, апельсиновий
сік, телятина, яйця, зернові, синтезується кишковою мікрофлорою. |
Макроцитарна або мегалобластна анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея. У новонароджених: підвищений ризик розщеплення хребта і неврологічних розладів. |
Невідомі |
B12 (ціанкобаламін, антианемічний) |
Кофермент, потрібний для синтезу нуклеїнових кислот. Особливо важливий у травній і нервовій системах і червоному кістковому мозку.
Необхідний для дозрівання червоних кров'яних тілець, за його нестачі
попередники еритроцитів не діляться але продовжують рости. Також бере
участь у синтезі метіоніну і холіну. |
Печінка, м'ясо, риба, молочні продукти крім масла, яйця. Немає у рослинній їжі.
Стійкий до нагрівання, руйнується світлом і сильними кислотами та
лугами. Може зберігатись у печінці в кількості 2—3 мг, що достатньо для
задоволення потреб організму впродовж 3—5 років.
|
Перніціозна анемія,
що проявляється блідістю, анорексією, втратою ваги, задишкою;
неврологічні розлади, у більшості випадків виникає внаслідок поганого
всмоктування, а не власне дефіциту в дієті. |
Невідомі. |
Вітамін H (біотин, антисеборейний) |
Кофермент у реакціях метаболізму амінокислот і жирів, зокрема необхідний для проходження циклу Кребса, формування пуринів, замінних амінокислот, використання амінокислот як джерела енергії. |
Бобові та інші овочі, печінка, яєчний жовток, горіхи, у достатній кількості синтезується мікрофлорою кишківника.
Стійкий до дії світла, тепла, кислот.
|
Сухість шкіри, болі в м'язах, блідість, анорексія, нудота, стомливість, збільшений вміст холестеролу в крові. |
Невідомі |
Вітамін C (аскорбінова кислота, антискорбутний) |
Антиоксидант, необхідний для синтезу колагену, перетворення триптофану у серотонін і холестеролу у жовчні кислоти, покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти. |
Овочі і фрукти, особливо цитрусові, ягоди, полуниці, помідори, молода картопля, зелень.
Руйнується під впливом світла, нагрівання, лугів.
|
Цинга:
порушення формування міжклітинного матриксу, болі в суглобах, хвороби
зубів, порушення росту кісток, загоєння ран, кровоточивість ясен,
анемія, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація
м'язів і хрящів. |
Великі дози (у 10 і більше разів вищі за рекомендовані) призводять
до діареї, підвищеної мобілізації мінеральних речовин кісткової тканини,
посилене зсідання крові, формування ниркових каменів |
Жиророзчинні вітаміни |
Вітамін A (ретинол, антиксерофтальмічний) |
Потрібний для синтезу зорових пігментів, підтримання цілісності
шкіри і слизових оболонок, нормального розвитку зубів і кісток,
забезпечення репродуктивних функцій, антиоксидант. |
Вітамін A міститься у риб'ячому жирі,
яєчних жовтках, печінці, молоці; провітамін A (β-каротин) — у червоних,
оранжевих, жовтих і темно-зелених овочах. Вітамін A запасається
печінкою у кількості, достатній для забезпечення потреб організму
впродовж року.
Стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, легко окиснюється і розкладається під впливом світла.
|
Куряча сліпота,
сухість шкіри і волосся, порушення цілісності шкіри і слизових
оболонок, збільшення ймовірності інфекційних захворювань дихальної,
травної і видільної систем, висихання кон'юктиви, помутніння рогівки, у вагітних жінок — дефекти у розвитку плоду. |
Токсичний при вживанні у кількості понад 10 мг у день впродовж
місяців. Симптомами є нудота, блювання, анорексія, головний біль, втрата
волосся, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки і
селезінки, може збільшувати ризик захворювання на рак легень у курців. |
Вітамін D (кальциферол, антирахітний) |
За функціями схожий до гормонів: сприяє всмоктуванню кальцію у ШКТ, разом з паратропним гормоном
мобілізує кальцій з кісток. Обидва механізми необхідні для підтримання
сталої концентрації кальцію в крові, що у свою чергу потрібно для
нормальної роботи нервової системи, скорочення м'язів, зсідання крові,
формування кісток і зубів. |
Вітамін D3 формується у шкірі під впливом
ультрафіолетового випромінювання, подальше перетворення в активну форму
відбувається у печінці і нирках. Джерелами вітаміну D є риб'ячий жир,
яєчні жовтки, молоко.
Вітамін D стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, світла і окиснення.
|
У дітей рахіт, у дорослих — остеомаляція; порушення мінералізації кісток і зубів, знижений тонус м'язів, слабкість у ногах, неспокій, дратівливість. |
22—25 мг на добу може бути токсичним для дітей, більші дози — і для
дорослих. До симптомів належать: блювання, діарея, втома, втрата ваги,
гіперкальціємія і кальцифікація м'яких тканин, незворотне ушкодження
серця і нирок. |
Вітамін E (токофероли, антистерильний, вітамін розмноження) |
Антиоксидант, помагає запобігти окисненню ненасичених жирних кислот і холестеролу, зокрема у клітинних мембранах, перешкоджає розвитку атеросклерозу. |
Зародки пшениці, рослинні олії, горіхи, злаки, темно-зелені листкові овочі.
Нечутливий до дії тепла, світла, кислот, нестійкий до кисню.
|
Дуже рідко, точні симптоми не до кінця з'ясовані: можливе зменшення тривалості життя еритроцитів і гемоліз, ламкість капілярів, дегенерація спинного мозку. |
Навіть у великих дозах не викликає значних побічних ефектів. Можливе сповільнене загоєння ран, зниження адгезії тромбоцитів і зростання часу утворення згустку крові. |
Вітамін K (нафтохінони, антигеморагічний) |
Необхідний для синтезу печінкою факторів зсідання крові і деяких інших білків. Бере участь в окисному фосфорилюванні у всіх клітинах організму. |
Головним чином синтезується кишковою мікрофлорою, міститься у
темно-зелених листкових овочах, качанній капусті, капусті броколі,
цвітній капусті, у свинині і печінці. Стійкий до нагрівання, руйнується
кислотами, лугами, світлом, окиснювальними агентами. Забезпечення
організму вітаміном K може зменшуватись під час вживання антибіотиків. |
Порушення зсідання крові, тривалі кровотечі, швидке формування синців. |
Невідомі. |
Немає коментарів:
Дописати коментар